Poubelle

Geïnspireerd door zijn optreden bij B-Unlimited, besloot ik de nieuwste roman van Pieter Waterdrinker ter hand te nemen. Dit boek is een prachtig voorbeeld van hoe lezen je horizon kan verbreden. Waterdrinker neemt je mee op reis naar Oekraïne, Rusland, Brussel, Parijs en Italië. Onder andere. De toeristische trekpleisters worden grotendeels gemeden, we duiken diep in de prullenbak (‘poubelle’) van Europa, Rusland en ‘het leven’. De beschrijvingen die worden gegeven zijn soms zo ongelofelijk, dat je weet dat ze waar zijn.

Waterdrinker toont zich naast verhalenverteller, ook een buitengewoon scherp analyticus van de huidige (het boek speelt zich met name af in 2010-2015) politieke situatie in Europa, Rusland en in het bijzonder de Oekraïne. Hij combineert zijn romanschrijftalent met zijn journalistieke talent, en voegt daar zijn intieme kennis van Rusland en omstreken aan toe. Het resultaat is dat het lezen van Poubelle voor mij voelde als het lezen van een diepgravend artikel  van een echt onafhankelijke krant.

Pieter Waterdrinker studeerde Russisch, Frans en Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam en werkte als journalist voor onder meer De Telegraaf, de VPRO en Vrij Nederland. In 1996 vestigde hij zich in Rusland. Hij woont al twintig jaar samen met de Russische filologe en kookboekenschrijfster Julia Klotchkova, afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg.

Advertentie