Alleen op de wereld

Hij is zeventien. Voor Sinterklaas vroeg hij Alleen op de wereld in de nieuwe bewerking van Tiny Fisscher met illustraties van Charlotte Dematons. Het is zijn lievelingsboek. Toen hij een jaar of tien was, las ik hem het verhaal voor als hij ’s avonds in bed lag. Het dikke gele boek (in de vertaling van August Willemsen) telde ruim 500 pagina’s, we deden er bijna een jaar over. We leefden mee met Rémi, die een fijn leven heeft met zijn lieve moeder Barberin, maar wiens wereld instort als hij ontdekt dat hij een vondeling is en door zijn hardvochtige pleegvader wordt verkocht aan een oude man. We gaan met hem mee op zijn lange zware zwerftocht door Frankrijk met Vitalis en zijn dieren. We zuchten bij alle moeilijke en verdrietige dingen die hij meemaakt en blijven hopen dat het goed komt met Rémi en dat komt het uiteindelijk ook.

Zijn middelbare school doet mee aan de schrijfmarathon voor Amnesty International. De leraar die het organiseert, laat het aan zijn leerlingen over de hele school in actie te krijgen. Ruim een etmaal lang worden er doorlopend brieven geschreven voor mensen op de hele wereld die zijn gemarteld om wat ze geloven, die worden gediscrimineerd om wie ze zijn of werden vastgezet omdat ze voor hun mening uitkwamen.

De leerlingen die willen, mogen de hele nacht op school blijven. Ze schrijven met elkaar 2275 brieven, de plaatselijke radio en tv komen langs en de Alleen op de wereld-liefhebber ontpopt zich als gangmaker en woordvoerder van zijn medeleerlingen.

Ondertussen wordt tussen Sinterklaas en Kerst de jeugdserie Alleen op de wereld door de VPRO uitgezonden, elke avond om 18.00 uur. We kijken er samen naar. De klassieker van Hector Malot is bewerkt tot een nieuwe televisieserie door regisseurs Margien Rogaar en Steven Wouterlood. Ze zijn erin geslaagd het beroemde verhaal naar onze tijd te halen op een manier die je hart raakt. Remi heeft zelf geen huis meer, maar komt gelukkig mensen tegen bij wie hij zich thuis kan voelen. Hij leert zelfstandig te zijn en zijn weg in het leven te vinden. Bij alles wat hij meemaakt, behoudt hij zijn veerkracht en vertrouwen. Hij staat er alleen voor, maar toont zich een held.

Advertentie