Capri

Het nieuwe jaar is al begonnen, er is storm op komst en we verlangen naar de zomer en de zomerboeken!

Komende zomer ga ik voor de tweede keer naar Capri, in Italië, waar de Zweedse schrijver Axel Munthe heeft geleefd. Opnieuw zal ik het dorp waar hij heeft gewoond bezoeken en zijn trouwe lezers ontmoeten. Want het dorp wemelt van zijn lezers. Munthes bekendste boek hebben wij ook in onze collectie, in de bibliotheek. Het is het best verkochte boek van de 20ste eeuw. Geen nieuw boek dus, maar wat is oud en wat nieuw in de ziel van de mens? Het boek heet Het verhaal van San Michele en beschrijft de ervaringen van een bijzondere arts in het kleine, geïsoleerde dorp Anacapri. Zou je het memoires willen noemen? Dan doe je het boek tekort, want ik ken geen ander boek met memoires waarin de Ander belangrijker is dan de held zelf, waarin het Leven wordt gevierd en niet het leven van de auteur van de betreffende memoires. Het verhaal van San Michele is een verhaal over liefde. Liefde voor mens en dier. Een verhaal over armoede en over een beter mens worden. Aan een van de muren van de villa op Capri waar de schrijver heeft gewoond hangt een bord met de tekst ‘Amico del umigli, Anacapri recognoscento’. ‘Vriend van de armen, Anacapri is je dankbaar.’ Een beetje oppervlakkig zou je kunnen zeggen dat hij een Zweedse arts was die zich aan het begin van de 20ste eeuw inzette voor de volksgezondheid. Wat de magie van het boek is? Lees het en je zult het weten! Mijn gedachten gaan in deze winterse dagen uit naar het zonnige Capri van Axel Munthe!

 

 

Advertentie