Salam Europa! en de ‘heka-kat’

Plato, mijn kat, houdt van boeken. Want ja, katten zitten overal op en in, en op een boek kun je zitten. Als ik even thee ga pakken in de keuken en terugkom, vind ik Plato op Salam Europa! van Kader Abdolah.  Hij zit precies op de Hekajat van Willem van Oranje … Als Plato zich genoeg Hekakat gevoeld heeft, springt hij weer van de tafel en kan ik verder lezen.

Heka-wat?
De Hekajat is een oude Oosterse vertelvorm, een leerzaam mondeling overgedragen verhaal. In Salam Europa! reizen we mee met de sjah van Perzië. Je ziet Europa en ontmoetingen met verschillende historische figuren door zijn ogen, de contradicties maar ook overeenkomsten tussen culturen. Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken die zich afspelen in het heden, met ertussen de Hekajats over belevenissen van de sjah.

De ring
Bij interviews met Kader Abdolah, let ik meestal op zijn handen. Om pink, ringvinger of allebei schittert vaak een mooie ring. In het verhaal heeft de sjah van Perzië er ook een. Volgens oud Perzisch gebruik tikt hij tegen een grafsteen om een dode even wakker te maken voor een gesprek. Ik vond dit een bijzonder gegeven, troostend misschien. En een van de mooiere passages die aanzetten tot nadenken was toch wel:

Hij had uiteindelijk aanvaard dat hij een onbeduidende koning was, maar wel een koning die schreef. Het is een opluchting om te kunnen aanvaarden dat je niet bent wie je had willen zijn, en te kunnen benadrukken wie je wel bent

Foto: Serge Ligtenberg