Wat helpt is een wonder

Op zoek naar de dichtbundel Ik ben al 11 jaar geen 16 meer van Roos Rebergen, frontvrouw van de Nederlandstalige band Roosbeef, vind ik in de Centrale Bibliotheek twee planken dichtbundels van dichters geboren na 1980. Dichters van de 21e eeuw. Mijn hart maakt een sprongetje bij het zien van het werk van jonge dichters in onze grote poëziecollectie. De bundels hebben even serieuze als speelse titels: Hoi feest van Ellen Deckwitz, Nieuwe rituelen van Maarten Inghels, De eerste letter van Lieke Marsman, Kalfsvlies van Marieke Rijneveld, Ademgebed van Martijn Teerlinck en Dichter, bokser, koningsdochter van Delphine Lecompte.

Van deze generatie dichters is een flink aantal opgenomen in de bloemlezing van Ilja Leonard Pfeiffer De Nederlandse poëzie van de twintigste en eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten. Wordt één van hen zondag 29 januari benoemd als opvolger van Anne Vegter als Dichter des Vaderlands? Op wie de keus ook valt, zij of hij leest ongetwijfeld Vegters laatste gedicht in functie: YOURSKILLS CHECKLIST DICHTERDESVADERLANDS 2017-2019

‘Mijn doel is om een vuur te ontsteken dat lezers meesleurt naar het hart van de taal, waar denken, voelen en willen versmelen tot de compacte “energybomb” van het gedicht.’

Onder dit motto is Anne Vegter het land in getrokken om gedichten wakker te kussen, stoomcursussen poëzie lezen te geven samen met de Poëziemusketiers, op poëtische wijze linten door te knippen, bij grote gebeurtenissen gedichten te schrijven, voor te dragen en een rivierkade van dichtregels te voorzien. Zelf werd ik onderweg in Rotterdam verrast door de regels:

Slap van de lach hangen wonderen over tafel,

niet eens helemaal uitgevouwen.

Gisteren verscheen Wat helpt is een wonder: Gedichten van de Dichter des Vaderlands 2013-2017. Het bevat alle gedichten die Anne Vegter schreef als Dichter des Vaderlands. De kroning van Willem Alexander, de ramp met de MH17, de vluchtelingencrisis, het overlijden van Johan Cruijff, alles wat belangrijk was in de afgelopen jaren heeft een plaats gekregen in haar gedichten, die de lezer recht in het hart raken. Morgen begint de Poëzieweek.

Een gedicht is een instrument waarmee je je blik op de wereld scherp kunt stellen. Het dwingt je tegelijk naar binnen en naar buiten te kijken. Daar heb je wat aan. Lees, lees, lees, poëzie!’

Advertentie