Hanna en haar zussen

Van Sinterklaas kreeg ik het Zussenboek van de tweelingzussen Stine en Lotte Jensen. De goedheiligman kent mijn fascinatie voor familierelaties en deed mij er een groot plezier mee. Het bijgaand gedicht, waarin hij verklaart weinig te begrijpen van het soms raadselachtige zussengedoe, verraadt dat hijzelf uit een jongensgezin komt;-)

Hoe het ook zij, de zusjes Jensen hebben een kleurrijk en vrolijk boek gemaakt, een soort catalogus. Voor en door zussen. Stine is filosoof, schrijver en programmamaker. Lotte is filosoof, neerlandica en universitair hoofddocent. Ze beschrijven vanuit allerlei invalshoeken de bijzondere relatie tussen zussen, hun symbiose, hun identiteit en hun ontwikkeling met en zonder elkaar. Zowel de onvoorwaardelijke steun en het plezier als de onderlinge competitie en het geruzie komen aan bod.

Dit boek is voor iedereen met een zus.

Voor mensen die zussen kennen.

Of mensen die een zus zouden willen hebben.

Persoonlijk, psychologisch, historisch, filosofisch: in alle kaders worden zussen geportretteerd. Bekende, beroemde, koninklijke, acterende, zingende, schrijvende, schilderende, sportende en ook doodgewone huis-, tuin- en keukenzussen. Liefde en haar schaduwkanten zijn herkenbaar, van alle tijden en komen voor in de beste families. Gedichten over zussen, afbeeldingen van zussen, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in deze verzameling.

En, nu wordt het ook voor broers interessant: lijstjes! Lijstjes, top drieën en top tienen van boeken over zussen, series, liedjes en uitjes. Kortom: een heerlijk blader- en leesboek, prachtig vormgegeven, heel geschikt voor op vakantie of als je herstellende bent van een griepje of blessure. Al lezende krijg je zicht op de zus die je zelf bent, de zus(sen) die je hebt gekregen in het leven, het zusterschap in het algemeen en dat van de tweelingzussen Lotte en Stine in het bijzonder. En zin om één van de genoemde boeken te lezen, een serie of film te bekijken of een uitje te organiseren!

Advertentie