Rum Punch

Literatuur, dat zijn de filmhuisfilms van de boekenwereld. En hoe goed deze ook kunnen zijn, soms heb je gewoon zin in een actiefilm. Met een paar slechterikken, een ‘good guy’, liefst nog wat figuren in het schemergebied daartussen, een knockout girl, of twee, en schieten maar.

Het equivalent van de actiefilm bestaat in boekvorm en de regisseur die je moet hebben heet Elmore Leonard. Het oeuvre van deze schrijver bestaat uit zo’n 50 boeken en die zijn grofweg te verdelen in twee categorieën: westerns en misdaad. Wat opvalt is dat geen van deze 50 boeken slecht is. Misschien ook niet heel goed, volgens literaire maatstaven, maar daar meten we nu even niet mee. Elmore heeft een unieke schrijfstijl en hij heeft daar ook heel specifieke ideeen over:

  • Never open a book with weather.
  • Never use a verb other than “said” to carry dialogue.
  • Keep your exclamation points under control. You are allowed no more than two or three per 100,000 words of prose.
  • Use regional dialect, patois, sparingly.
  • Avoid detailed descriptions of characters.
  • Don’t go into great detail describing places and things.
  • Try to leave out the part that readers tend to skip.
  • If it sounds like writing, rewrite it.

Een andere regel is Never qualify a verb. In zijn boeken lopen mensen dus niet voorzichtig, spreken ze niet langzaam of snel, nee, ze lopen, spreken, gaan, schieten, komen, kijken of wat ze dan ook doen zonder toevoegingen. Een kwestie van gewoon het juiste werkwoord kiezen.

Veel van Elmore Leonard’s werk is verfilmd, waaronder Out of Sight (de doorbraak van George Clooney), Rum Punch (a.k.a. Jackie Brown, door Quentin Tarantino) en Get Shorty. Opvallend is dat het plot en de dialogen amper zijn aangepast in de verfilming. Een compliment aan Elmore. En terecht, want zijn dialogen zijn vaak geweldig grappig, stoer en cool.

Nog een dingetje en dan hou ik op met mijn serenade en kun je weer literatuur gaan lezen. Wat ik leuk vind is dat de boeken van Elmore een kijkje bieden in een wereld die je normaal gesproken niet zo snel leert kennen. De wereld van de misdaad, gevangenissen, vuistgevechten, wapens, bookmakers en andere schimmige praktijken.

Elmore is een succesvol schrijver die een voltijd onderzoeker kan betalen, wat ervoor zorgt dat je ook nog wat kunt leren over de thema’s die in zijn boeken aan bod komen. Of je iets opschiet met een accurate feitenkennis over, ik noem maar iets, de organisatiestructuur van de Detroit mafia is een tweede, maar dat mag de pret niet drukken!

Advertentie