Kom je verdwalen

We lopen gearmd in de voorjaarszon, de vrouw en ik. Ze snuift de frisse lucht op en zegt: “Heerlijk, wat fijn om buiten te zijn. Kind, je hebt geen idee in wat voor wereld ik leef.”

Sinds ik het boekje De magische wereld van Alzheimer: 25 tips voor meer begrip en tevredenheid van psychogerontoloog Huub Buijssen heb gelezen en al drie keer herlezen, heb ik een idee gekregen van de wondere wereld waarin dementerenden leven. In een heldere schrijfstijl, met veel voorbeelden gebaseerd op persoonlijke ervaringen met zijn moeder, heeft de auteur een zeer lezenswaardig, nuttig en inspirerend boekje geschreven. Met de direct toepasbare tips wordt het leven met en zorgen voor iemand met dementie lichter, aangenamer en vreugdevoller.

ga je mee verdwalen

ik weet de weg

Loesje

Diezelfde helderheid kenmerkt het werk van Lotte van Dijck. Zij schrijft, tekent, fotografeert én maakt muziek. Op een dag tekende ze een poppetje op één van haar foto’s. Dat bleek het begin van een groot avontuur. Inmiddels zijn er meer dan 100 fototekeningen en reizen Lotte’s prints en ansichtkaarten de hele wereld over. Ze noemt dit werk De Verderkijker. In oktober 2016 verscheen haar poëzieprentenboek, vol met fototekeningen en gedichten. Voor jong en oud, voor dromers van alle leeftijden. “Het biedt troost voor iets waar je helemaal niet verdrietig over hoeft te zijn”, omschreef een vriend van Lotte haar werk. Haar jonge dochtertje is haar inspiratiebron. Ook dit boek heb ik al drie keer herlezen en opnieuw bekeken. Ik vind het prachtig. Het raakt je hart met een pijl van mildheid en biedt perspectief zoals schoonheid, waarheid en liefde dat doen. Dat is een hele kunst.

Ga je mee

op binnenreis

 

van top

tot teen

 

van oor

tot oor

 

er is geen weg

er is geen plan

 

alleen een hart

dat kloppen kan

 

Advertentie