Alleen met het hart kun je goed zien

on

Hij is drie. Hij vraagt of hij alleen naar de brievenbus mag met een kaart voor opa en oma. “Als jij het durft, vind ik het goed”, zeg ik. Even later is hij terug, de kaart in zijn hand. “Ik durfde het nog niet, mama”, zegt hij. Twee weken later durft hij wél. Vanaf dat moment trekt hij de wijde wereld in. Op zijn tiende met de trein naar opa en oma, van Rotterdam naar Arnhem, helemaal alleen, en zo verder.

Op een kleine planeet woont een kleine jongen. Dagelijks veegt hij drie vulkaantjes schoon, trekt apebroodbomen uit en verzorgt een bloem. Door een misverstand met de bloem vertrekt hij. Hij wil de rest van het heelal onderzoeken. Hij bezoekt een aantal planeten waar hij de wonderlijkste figuren ontmoet. Een groot mens die drinkt omdat hij wil vergeten dat hij zich schaamt omdat hij drinkt. Een koning die geen onderdanen heeft, maar over de sterren regeert die zonder hem ook aan de hemel staan. Het kleine prinsje verbaast zich keer op keer.

Alleen met het hart kun je goed zien

Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar

Dan komt hij op de aarde terecht. In een woestijn waar een piloot is gestrand en zijn vliegtuig repareert. De piloot en hij houden elkaar gezelschap en leren elkaar steeds beter kennen. Ook ontmoet het prinsje een vos, die hem leert hoe je vrienden maakt. Dat dat met tijd en aandacht te maken heeft. Hij begrijpt dat zijn roos voor hem enig is op de wereld, omdat hij voor haar heeft gezorgd. Hij beseft ineens dat hij terug moet naar haar, want wie zorgt er nu voor haar?

Hij laat zich helpen door een slang. De piloot is weer alleen. Hij heeft zijn vliegtuig gerepareerd en gaat verder, nieuwe avonturen tegemoetIn 1944 verdwijnt het vliegtuig van de piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry boven de Middellandse zee. Lange tijd is zijn verdwijning een mysterie. In 2004 zit ik in de trein te lezen in Nachtvlucht & Aarde der mensen. Als ik ben uitgestapt, komt iemand naar me toe en vertelt dat hij net in de krant leest dat bij de kust van Marseille brokstukken zijn gevonden waarvan vast staat dat ze van zijn vliegtuig afkomstig zijn.

Van Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry, uitgegeven in 1943, zijn 80 miljoen exemplaren in vele talen verspreid. Het is bedoeld voor kinderen, maar uitgegroeid tot een tijdloze en leeftijdsloze bestseller. Met illustraties van de auteur zelf, die helaas maar een jaar heeft kunnen genieten van het succes van zijn boek.

Advertentie