Kantoortaal: ‘Uitrollen is het nieuwe doorpakken’

‘Dit heb je met passie en een creatieve helikopterview aangevlogen en uitgerold. Goed dat je het nog tegen Piet aangehouden hebt om het proces kwalitatief sterk te laten verlopen. Dat zorgt echt voor dat stukje verbinding en beleving, zodat we constant in dialoog blijven’.

Soms moet je ‘een stukje verantwoordelijkheid’ nemen om ‘positieve feedback’ te geven na iets te hebben ‘afgestemd’ met je collega. Tsja, als alles echt in de lift zit en ook nog eens gefundeerd en geborgd is, dan kan iedereen als tevreden proces- of misschien zelfs kwaliteitsbewaker naar huis. Terug naar zijn of haar comfortzone, waar je toch iedere dag uit moet stappen om in je kracht te komen.

Hartelijk welkom in de wereld van de kantoortaal

Bovenstaande tekst is uiteraard overdreven. Toch bestaat kantoortaal. Japke-D Bouma schrijft columns over dit onderwerp, die gebundeld zijn in Uitrollen is het nieuwe doorpakken. Ze pleit voor afschaffing, geeft voorbeelden en alternatieven. De boodschap: zeg het in jouw woorden. Boeiend om te lezen als je van taal houdt.

Overigens was ik mijn handen niet in onschuld hoor. Deze week verbond ik ongetwijfeld dingen, heb ik afgestemd en iets representatief en toegankelijk genoemd. Ik zie er best de humor van in, hoewel de trieste echo van uitgeholde begrippen me nu en dan ook overvalt. Dan is het fijn om bij thuiskomst een boek open te slaan en deze zin te lezen:

‘Binnen dat wit, al die witte dingen, zal ik de laatste ademtocht die jij uitblies inademen’.

Het citaat komt uit Wit (Han Kang). Een poëtische roman, een gedicht in proza. Ze schrijft over haar bij de geboorte overleden oudere zus en vertelt vanuit het idee dat zij er zelf niet geweest zou zijn als deze zus was blijven leven. Ontroerend en indrukwekkend.

Terzijde
Heb je je wel eens verdiept in vacatureteksten? Laatst werd me gevraagd hoe ik een vacaturetekst voor een functie zou schrijven. Ik dacht natúúrlijk: je bent een creatieve teamplayer, die ook zelfstandig is. Je hebt een hands-on mentaliteit en vanuit flexibiliteit weet je een stukje verantwoordelijkheid te nemen, toch ook dingen los te laten.

Ik mompelde gelukkig maar wat, gewoon in m’n eigen woorden. 😉