Een kerstverhaal

Ik heb mijn kinderen veel voorgelezen. Toen ze klein waren lazen wij rond kerst zoveel mogelijk verhaaltjes die met kerst te maken hebben. Zo heb ik jarenlang voorgelezen dat Jip en Janneke kransjes in de boom hangen, Iris en Michiel met hun babybroertje het kerstspel naspelen (‘Lekker weertje koekepeertje’ van Carry Slee) en Wouter en Mieke de knorrige opa Bos uitnodigen voor het kerstdiner (‘Nog één nachtje slapen’ van Jacques Vriens).

Maar het allermooiste kerstverhaal vonden wij ‘Geen stille nacht’ van Nicholas Allan. Het is een prentenboek, maar ook zonder plaatjes is het geweldig. Het is niet zo lang, daarom neem ik, bij wijze van kerstgeschenk, hieronder de volledige tekst op

De herbergier was erg gesteld op een goede nachtrust. Maar die nacht werd er op de deur geklopt

‘Vol!’ zei de herbergier. ‘Maar we zijn moe, we hebben dag en nacht gereisd.’ ‘Om de hoek is een stal. Hier zijn twee dekens en even tekenen graag.’ Dat deden ze: ‘Maria en Jozef.’

Hij deed de deur dicht, klom de trap op, kroop in bed en viel in slaap.

Even later werd er weer op de deur geklopt. ‘Het spijt me. Kunt u ons misschien een andere deken lenen? Een kleinere?’ ‘Hier. Een kleinere deken’ zei de herbergier.

Hij deed de deur dicht, klom de trap op, kroop in bed en viel in slaap.

Maar toen maakte een verblindend licht hem wakker. ‘Dat kan er ook nog wel bij’ zei de herbergier.

Hij deed de deur dicht, klom de trap op, sloot de gordijnen, kroop in bed en viel in slaap.

Even later werd er alweer op de deur geklopt. ‘Wij zijn drie herders.’ ‘Nou en? Zijn jullie je schapen kwijt?’ ‘Wij zijn op zoek naar Maria en Jozef.’ ‘OM DE HOEK.’ zei de herbergier.

Hij deed de deur dicht, klom de trap op, kroop in bed en viel in slaap.

Even later werd er voor de zoveelste keer op de deur geklopt. ‘Wij zijn drie koningen. Wij zijn gekomen om….’ ‘OM DE HOEK!’

Hij sloeg de deur dicht, stampte de trap op, dook in bed en viel in slaap.

Maar toen verstoorde hemels gezang zijn nachtrust.

NOU IS HET MOOI GEWEEST!’

Hij klom uit bed, stommelde de trap af, gooide de deur open, rende de hoek om, stormde de stal binnen, en wilde net iets gaan zeggen toen…..

‘Ssshh!’ fluisterde iedereen ‘je maakt de baby wakker!’ ‘Baby?’ vroeg de herbergier. ‘Ja, vannacht is er een kind geboren’. ‘O?’ Zei de herbergier en hij keek boos in de kribbe.

Precies op dat moment voelde hij plotseling, tot zijn stomme verbazing, zijn woede verdwijnen. ‘Oooh’, zei de herbergier. ‘Wat een kanjer!’

Hij vond de baby zó bijzonder.. dat hij alle gasten in de herberg wakker maakte, zodat ook zijn naar de stal konden gaan. Niemand deed meer een oog dicht die nacht!

Ik wens iedereen, namens alle bloggers van B-tje blog, hele fijne kerstdagen!

 

 

 

Advertentie