‘The Sound of Silence’

De eerste cd die ik kocht was: Simon & Garfunkel. The concert in Central Park. Hoe dat kwam? Mijn ouders hadden de LP Graceland van Paul Simon op een cassettebandje. Ik draaide het grijs en mijn moeder vertelde dat hij in het verleden ook een duo vormde met Art Garfunkel. Ze nam me mee naar de cd-winkel in Loosduinen, ik kocht het album en de twee zijn sindsdien (figuurlijk) nooit meer van mijn zijde geweken. Mijn liefde voor muziek is vanaf dat moment alleen maar gegroeid.

Nu zal ik je eerst waarschuwen lezer: dit blog gaat helemaal over The Sound of Silence, the soundtrack of my life. Mocht je een hekel aan het nummer hebben: lees niet verder, óf wel and change your mind.

Stilte in de badkamer
I
n een interview vertelt Paul Simon (1941) hoe The Sound of Silence een hit werd. Grappig detail is de herkomst van de eerste zin:

Hello darkness my old friend.

Simon schreef het nummer in de badkamer van zijn ouderlijk huis. De betegelde vloer en wanden zorgden voor een uitstekende echo. De zanger deed het licht uit et voilà, de eerste regel was een feit. Hij vertelt lachend dat de meeste mensen er een existentiële betekenis aan geven. Tsja, ik zeg niets.

Geen hit
Het nummer werd bijna gezongen door een andere band, maar voordat producer Tom Wilson het met hen kon opnemen, bood Simon aan het voor hem te zingen met zijn vriend Garfunkel. Wilson ging akkoord. Paul bewerkte zijn demo samen met de latere ‘Byrd’ Roger McGuinn, Simon & Garfunkel tekenden bij Columbia Records en het nummer kwam op hun debuutalbum: Wednesday Morning 3 AM (1964).

Twee versies
The Sound of Silence klonk op dit eerste album anders. Toen het nummer niet direct een hit werd, besloot Columbia Records namelijk om voor een andere sound te kiezen. Het kwam vervolgens in de hitlijst, kroop van 111 naar 101 naar 59. Als dat in die tijd gebeurde had een artiest een hit. Paul Simon was in Denemarken toen hij dit hoorde en besefte dat zijn leven als muzikant compleet veranderd was.

Sound of Silence op Wednesday Morning 3AM.
Sound of Silence aangepaste versie.

*De cd en dvd van Simon & Garfunkel. The Concert in Central Park zijn te leen in de Centrale Bibliotheek